Artrózis miatti térdfájdalom

2018-09-19 14:10:48

Térdfájdalmak

Az artr√≥zis - √≠z√ľleti porckop√°s ‚Äď napjaikban m√°r szinte n√©pbetegs√©g lett. Sajnos, m√°r egyre fiatalabb √©letkorban jelentkezik, de az 50-es  koroszt√°ly√ļ emberek t√∂bbs√©g√©n√©l m√°r enyh√©bb, vagy s√ļlyosabb form√°ban.

ElŇĎsz√∂r √°ltal√°ban a felkel√©s, vagy a hosszas √ľl√©s ut√°n jelentkezŇĎ t√©rd k√∂r√ľl jelentkezik a f√°jdalom, majd  a hosszabb s√©t√°kn√°l, k√©sŇĎbb, m√°r  a r√∂videbb t√°vokn√°l is √©rezhetŇĎ t√©rf√°jdalom, de elj√∂n az- az idŇĎ, mikor  m√°r fekvŇĎ helyzetben, nyugalmi √°llapotban is √©rezhetŇĎ a t√©rdf√°j√°s.

A  t√©rf√°jdalmat kiv√°lt√≥ ok, az √≠z√ľleti felsz√≠nt bor√≠t√≥ porcr√©teg elv√©konyod√°sa, amelyhez m√°sodlagosan √≠z√ľleti gyullad√°s t√°rsul, ez m√©g nagyobb  f√°jdalom√©rzettel j√°r.

MegelŇĎzhetŇĎ ennek az √°llapotnak a kialakul√°sa?

Az egyik, amit tehet√ľnk magunk√©rt, az ide√°lis tests√ļly el√©r√©se-megtart√°sa‚Ķ√ćgy, nem csak a k√ľlsŇĎnk marad eszt√©tikus, de, a porckop√°s elker√ľl√©se  szempontj√°b√≥l is l√©nyeges. B√°r, az  √≠z√ľleti porc igen ellen√°ll√≥, de  az √°ll√°s, √©s mozg√°s sor√°n a t√©rd√≠z√ľletre nehezedŇĎ nyom√°st  t√ļls√ļly fokozza, n√∂velve ezzel  az artr√≥zis kialakul√°s√°nak es√©ly√©t.

Javasolt viszont a rendszeres testmozg√°s, mely erŇĎs√≠ti a t√©rd k√∂r√ľli izmokat, √≠gy a ker√©kp√°roz√°s, √ļsz√°s, de a rendszeres s√©ta vagy kocog√°s is aj√°nlott.

Mit tehet√ľnk, ha m√°r kialakult az √≠z√ľleti porckop√°s?

ElsŇĎdlegesen a karbantart√°sra kell a hangs√ļlyt fektetni, fontos a betegs√©g roml√°s√°nak megelŇĎz√©se, √©s a t√©rdf√°jdalom csillap√≠t√°sa.

Amennyiben m√°r s√ļlyosabb a betegs√©g, √©s hosszantart√≥ a t√©rf√°j√°s,  l√©nyeges a hat√©kony f√°jdalomcsillap√≠t√°s, ami nemcsak a panaszokat cs√∂kkenti, hanem seg√≠ti akt√≠vabb √©letm√≥d megtart√°s√°t is, mert igen fontos a mozg√°s m√©g ebben az √°llapotban is .

 

Kapcsolódó bejegyzések, amelyek érdekelhetik

Segítség, fáj a térdem!!

2018-07-02 13:16:56

Seg√≠ts√©g, f√°j a t√©rdem!!     M√°r fiatal korban jelentkezhetnek a f√°jdalmak, nem szabad elbagateliz√°lni, mert a kezeletlen t√©rdp ...

BŇĎvebben

El√©rhetŇĎs√©geink

Kérdése van?
Keressen minket az √°l√°bbi el√©rhetŇĎs√©geinken:

1162 Budapest (√Ārp√°df√∂ld), Cserhida u. 8.

+36 1/409-36-43

info@naturamed.hu